Kontakt

Místo pro Vaše kontaktní údaje.

závody na Pilském rybníce 2013

POZVÁNKA NA ZÁVODY !

Milí rybáři a milé rybářky, na našem webu je již zveřejněna pozvánka na přívlačové závody, které proběhnou 30.3.2013 na rybníku Pilský. Závody pořádáme spolu se státním trenérem naší přívlačové reprezentace. Jak si zarezervovat svoji účast naleznete v pozvánce i propozicích, rezervace je časově omezena do 22.3.2013. Nově vám poskytneme výborné zázemí u naše hotelu na břehu rybníka. Všichni jste srdečně zváni.

http://www.pstruhovyraj.cz/attachments/article/114/plakat_zavody.pdf

Zdroj: facebook, www.pstruhovyraj.cz

 ZÁVODY JSOU Z DŮVODU ZAMRZNUTÍ ODLOŽENY O TÝDEN, TEDY 6.4.!!!

Komentář ke článku (0)

Daiwa Certate

Poté co jsem v roce 2011 dostal do rukou tento naviják, byl jsem plný rozporů. Na jedné straně mě uchvátila krása navijáku, tichý, klidný a vyvážený chod, ze kterého byla cítit síla celého mechanizmu. Na druhou stranu poté co jsem se dozvěděl cenu navijáku, mé prvotní nadšení rychle opadlo. Přece jen, jako student si nemohu dovolit naviják, s cenovkou obsahující čtyři nuly.

První dojmy

                První dojmy tedy byli poněkud rozporuplné. Než se naviják podíval poprvé k vodě, prostudoval jsem manuály s tím, co všechno si mohu dovolit. Velmi se mi líbila věta, kde výrobce zdůrazňuje „omyvatelnost“ navijáku. 

Testování

                Naviják jsem měl k dispozici téměř rok, tedy spousta možností k otestování.  Troufnu si říct, že se mi podařilo naviják vystavit všem „nekalím“ živlům, na jaké můžeme u vody narazit. Hned jako první jsem otestoval garantovanou omyvatelnost – prostě jsem ho doma dal pod kohoutek a ukaž se.  K mému překvapení žádný olej nevytekl a naviják fungoval bezporuchově dál. Dalším velkým testem byl lov na dirkách. Hned poté co měl led dostatečnou tloušťku, sbalil jsem věci a vyrazil na nedalekou soukromou pstruhovku. Teplota se pohybovala okolo -10 C., Abych vyzkoušel opravdu vše, naviják jsem ještě obalil sněhem a nechat 10minut přimrznout. Následně jsem naviják jen očistil rukavicí a pokračoval v rybolovu. I po tomto extrémním testu fungoval bezproblémově. V průběhu jara, léta i podzimu Certate prošel snad vším co by mohlo naviják u vody potkat.  Od deště a bahna, přes slunce a prach až k mému velmi nešetrnému zacházení. 

Zhodnocení

 Ať jsem se snažil sebe víc, po roce naviják funguje stejně, jako když jsem ho poprvé držel v ruce. Zdůrazňuji, že jediným „servisem“ bylo opláchnutí pod kohoutkem.  Pokud jsem si na začátku nebyl jistý zda-li jeho cena není trochu nadsazená, teď mohu naprosto upřímně říci, není. Měl jsem možnost srovnání s nejvyššími řadami konkurence (dokonce ještě o několik tisíc dražšími modely) a Certate se jim podle mého názoru často nejen, že ve většině technických parametrů vyrovná, ale v mnoho případech je i předčí právě svou odolností.

Závěr

K testování jsem si vybral menší velikosti 2000 a 1008(Moje nejoblíbenější technika je Ul-přívlač, ale velmi brzy jsem požádal o možnosti testování i větších modelů). Právě až v těžších odvětvích přívlače doceníme jeho skutečné přednosti, spočívající především v síle a životnosti navijáku. Vyznavačům Ul a L přívlače bude možná trochu vadit vyšší váha oproti například Luviasu.

Průměrná známka: 2,00

Infinity Barbel

                Jedna z hlavních novinek roku 2012 anglického odvětví Daiwy. Není žádné tajemství, že Angličané si potrpí na kvalitu spojenou s funkčností a minimalismem (např. v poslední době především mezi kapraři oblíbený tzv.  ,,UK Style“). Mezi nejoblíbenější anglické techniky rybolovu patří lov na placených lovištích (něco na způsob našich soukromých vod, přeci jen v anglickém uhlazeném stylu) a lov na parmových řekách. Právě na vybavení pro tyto techniky se tedy anglická Daiwa zaměřuje a proto matchové, feederové a  barbelové(parmové) pruty z Anglie patří k tomu nejlepšímu, co se na našem trhu objevuje.Daiwa Infinity barbel není žádnou výjimkou, naopak, mezi již tak velmi kvalitními produkty patří mezi absolutní špičku. V Anglii si tyto pruty vysloužili veliký ohlas.

Technické parametry:

Blank. Je vyroben z ultralehkého MSG uhlíkového vlákna, jenž zajišťuje parabolickou akci bez ztráty možnosti přiměřeně dalekých náhozů. Lak prutu je matný černý, prut tak získává na vzhled velmi drahého prutu. Lakování vyvázání oček je sytě černým lakem, který nikterak nekontrastuje s lakem blanku. Spojka blanku je trnová s patentovaným spojem V-Joint.

Rukojeť. Při její výrobě byl použit nejkvalitnější portugalský korek. Konkrétně Hrubší a tmavší na koncovce prutu, několik centimetrů pod sedlem a jako koncovka v horní části rukojeti. Jemnější a světlejší, je použit ve spodní části, kde je i speciálně tvarován pro pohodlnější podepření loktu.

 Sedlo. Stejně jako všechny další komponenty nese nápis FUJI. Je velmi štíhlé, troufnu si říci, že dokonce jedno z nejtenčích a nemusela by se za něj stydět většina matchových a feedrových prutů. Ovšem moc si nerozumí s většími navijáky, např. Tournament ISO mu již činilo docela problém.

Očka. Prut je osazen 8 jednopatkovými a jedním (prvním) dvoupatkovým. Nesou název FUJI. Jednopatková očka zajišťují plynulejší akci prutu během zdolávání i nahazování.

Testování

Nahazování

Libráže 1,75lb a 2,15lb nepředurčují prut k náhozům do extrémních vzdáleností. Nejvhodnější se mi pro měkčí verzi osvědčili olova 20-40g a pro tvrdší a pro tvrdší 40-50g. S těžšími zátěžemi vzdálenost již jen klesá, je třeba nahazovat pomalým tahem a riskujeme poškození prutu. Sám jsem s  těmito pruty odhazoval až 80g olova, ovšem s velkými obtížemi a pouze na vzdálenost cca 20m.

Zdolávání

Měkčí verze prutu je o něco rychlejší než její „tvrdší“ sourozenec, který vynikal parabolickou akcí a zdolávání ryb s ním byl opravdu zážitek. Abych pruty opravdu vyzkoušel, navštívil jsem jednu soukromou vodu. Pruty dostali opravdu zabrat, což dokazují následující čísla: za 48h zdoláno 32 kaprů z toho 15 přes 10kg(jedná se o rybník Dešná, pro ty, kdo tuto vodu navštívili, není toto množství záběrů ničím neobvyklým). Zdolávání bylo opravdovým zážitkem, přesto jsem nabyl názoru, že při výpadech ryb 13kg+  jsou na hranici svých možností (když přiznávám, že jsem se do nich asi bál naplno opřít). Naopak zdolávání ryb mezi 3-8kg je naprosto fantastické. I při zdolávání cejnů spolu s líny, kteří se občas připletli na krmné místo, se pruty netvářili jako tyčky k rajčatům, ale i tyto menší ryby dokázali prut slušně ohnout.

Zavěr

Pruty jsem měl možnost testovat přibližně půl roku. Jako vždy jsem se je snažil vystavit všem možným přírodním živlům, které nás mohou u vody potkat a kromě limitu odhozových zátěží jsem nenarazil na jediný vážnější problém. Asi nejúžasnější zážitky mi tyto pruty připravili při lovu se splávkem podél břehu (lov šoulačkou-po anglicku: stalking). Sečteno podtrženo. Pro fanatické vyznavače UK stylu, kteří si potrpí na design, funkčnost a nebojí se sáhnout hlouběji do kapsy, tyto pruty vřele doporučuji. Investice se jim v podobě nezapomenutelných zážitků několika násobně vrátí.

Průměrná známka: 2,44

Windcast Z

Nová série big pitových navijáků z dílny Daiwy. Série představuje 3 modely, které jsou v našich končinách primárně určeny pro kapraření. 

Když jsem poprvé viděl tyto navijáky, jejich technické vybavení a cenu, první myšlenka byla: „konečně přímá konkurence již legendární Ultergy“. Nabídku na testování jsem přijal velmi rád. Měl jsem totiž možnost přímo srovnávat s konkurencí.

 

Technické údaje

·         Váha: 580g

·         převod: 4,9:1

·         velikost:

o   500LD - 530m/0,35mm

o   5000 - 370/0,35mm

o   5500 – 440/0,35mm

·         QD-systém rychlé brzdy Integrovaný volný běh cívky: poloviční otočení brzdy změní volnou cívku na uzavřenou.

·         mechanicky sklopný překlapěč

·         8 „CRBB“ kulič.ložisek

·         Převody Digigear

·         Anti-reverzní systém Infnite

·         Oscilace šnekové hřídele

·         QD - brzdový systém

·         Vlascový klip

·         Kónická hliníková náhradní cívka na daleké náhozy

·         Airbail (Patent-Nr. EP1038437B1)

·         Twist Buster rolnička (Patent-Nr. EP0876760B1)

·         Frézovaná hliníková klička

·         Setrvačníková rotace

·         Trvanlivé pérko překlapěče

·         Náhradní hliníková cívka

 

Testování

Naviják jsem měl k dispozici celou jednu sezónu.  Podíval se semnou i na jedny kaprařské závody. 

Design

Opticky se mi naviják velmi líbí. Na naprosté většině kaprových prutů „slušel“ a na rozdíl od konkurence nepůsobil na tenkých blancích díky štíhlému tělu jako “boule“.  Decentní, šedý lak nepůsobí jako pěst na oko a jeho kvalita je na vysoké úrovni. Škrábance i přes velmi nešetrné zacházení jsem na něm prakticky nezaznamenal.

Náhozy,ukládání vlasce

Co se nahazovacích vlastností týká, neměl jsem sebemenších výhrad.  Přesné pokládání vlasce po celém obvodu cívky zásluhou šnekových převodů znamenalo ve spojení s 0,25mm vlascem a prutem Tournament AKN náhozy až k hranici 130m.

QD systém

QD brzda – jeden z patentů daiwy odváděla naprosto perfektní práci. Z volné brzdy na zdolávací stačí poloviční otočení brzdy. Obsluha brzdy je velmi snadná. Během lovu u překážek mi umožňovala okamžité dotažení brzdy a umožnila plně se soustředit na zdolávání a ne „štelování“ brzdy. 

Další z předností tohoto navijáku, je jeho váha.  Windcast Z je oproti konkurenci až o 250g lehčí! To oceníme zejména při nahazování a zdolávání - ono zdolávat velkou rybu s vybavením, které má o čtvrt kila míň je velmi znát a ruka nám neupadne hned po prvních deseti minutách.

Nedostatky

Můj dojem z testování.  Jediné mínus navijáku jsem po pečlivém hledání všech nedostatků našel v plastovém prstenci proti zapadání vlasce. Od začátku jsem pochyboval o jeho výdrži, což se také potvrdilo. Pravděpodobně během přepravy nevydržel plast a jedno oko prasklo. Prstenec byl dál plně funkční a držel pohromadě díky dalším dvoum platovým spojům.  Kromě tohoto problému vše fungovalo tak jak má. Příjemný a vyvážený chod prakticky bez vůli, silný překlapěč, perfektní pokládání vlasce a natahovací vlastnosti, vynikající QD brzda.

Hodnocení

Sečteno podtrženo. Windcast Z je příjemná změna oproti několikaletému stereotypu v této kategorii. Zákazník má konečně možnost rozhodnout se mezi alespoň dvěma typy podobných navijáků a ne pouze vzít co trh nabízí.  Zastánci daiwy, kteří na ni nedají dopustit, ale nemohou dovolit dražší modely je řada windcast ať už právě testované „Zko“ nebo levnější varianty S a X.

Tradiční věta na konec. Widcast-strategický tah daiwy a velký krok kupředu.

Průměrná známka: 2,25

Sezona 2012





Náš team letos obhajoval loňské skvělé druhé místo v Extralize. O tom jak se nám to dařilo, se dočtete v následujících řádcích.

Již sedmou sezonu nastupujeme ve stálém složení. Stejně jako poslední čtyři sezóny na postu kapitána nastupoval Martin Svoboda, teamovou dvojku jsem měl já (Ondřej Dušek), náhradníky tvořilo duo Jan a Pavel Pánkovi.

1. kolo – Labe Poděbrady (23-24. 6. 2012)

Toto kolo pořádali právě bratři Pánkové. Domácí voda byla velká výzva a s Martinem jsme chtěli tuto výhodu využít. Ovšem potvrdilo se heslo  -  ,,Domácí voda, nejhorší voda“. Ryby – především okouni se nechytali těsně za rákosím, jak jsme zvyklí, ale z koryta na přetížené rotačky či na drop-shot.  Navíc ne zrovna šťastný los spolu s nezvyklým stylem chytání na této vodě nám hned na úvod nadělil dvě 10tky. Začátek tedy opravdu famózní. Na neděli jsme alespoň částečně vypilovali tuto techniku chytání z dálky a v neděli se naše skóre lehce polepšilo. Já- 5 a Martin 7. Celkově náš team skončil na 9. místě.

Přidám malou perličku. Během nedělního ranního kola jsem měřil Davidovi Havlíčkovi. Ten útočil na jedničku a to doslova. Opět ohnutý prut, vyrážím měřit, při pohledu do podběráku mi spadla čelist. David chytal na ciankálu a na každém trojháčku měl jednoho okouna.

2. kolo – Blanice/Sázava (30. 6. 2012– 1. 7. 2012)             

Po ne zrovna šťastném začátku na domácí vodě jsme si chtěli spravit reputaci a posunout se v tabulce trochu výš. Los nám byl nakloněn 3-9 byly mě dobře známé sektory a já věděl, co mě čeká. Plný euforie jsem s přesvědčením, že se jedná o jedno z lepších míst navíc, které znám, jsem zůstal s několika závodníky trochu déle vzhůru a v závodě se to patřičně projevilo. Ráno jsem si špatně rozvrhl čas na jednotlivé úseky sektoru a tak jsem nejlepší místo celého úseku téměř nestihl pochytat. V druhé polovině závodu jsem horko-těžko doháněl ztrátu. Poslední ryba,která by znamenala posun o několik příček dopředu mi nebyla uznána (odpískáno bylo v době kdy jsem rybu měl cca metr od podběráku). Martinovi se dařilo o něco lépe. Zabojoval a jeho pětka, alespoň částečně zachránila náš propadák. Správně nas.aný jsem hodlal konečně napravit svou tristní bilanci. Při losu při nás opět svatý Petr stál a přidělil nám dobré sektory. Tentokrát jsem již šanci nepustil a dobrý los proměnil v letošní první jedničku. Martin kontroloval krásnou 3. Celkově jsme se umístili na 3. místě. Ovšem zklamání bylo velké. V neděli si vybral smůlu Martin, kdy jedna z jeho ryb měřila 99mm což znamená jeden bod, kdyby tato ryby měřila o 1mm víc, posunul by se Martin dopředu a mi tak vyhráli kolo.  3. místo bylo tak jakési štěstí v neštěstí.

3. kolo (Úhlava 25. 8. /Tichá Orlice 8. 9.)

Poslední kolo bylo opravdu „parádní“ V Klatovech na Úhlavě odmítl Martin chytat hluboké nadjezí s tím, že tento typ vody pro něj to pravé ořechové rozhodně není.  Špatně čitelné nadjezí byla opravdu třešnička na dortu za ne příliš vydařenou sezónou.  Bojoval jsem, avšak na lepší umístění než 5 to nestačilo. Martin neměl příliš štěstí na los, kdy výsledek mohl udělat prakticky jen během prvního poločasu. Jedna štika a 6 okounů stačilo na celkovou sedmičku. Další den se voda zakalila a barvou připomínala ranní Latte. 2 závod tak musel být zrušen

Kolo jsme odchytávali o dva týdny později v Chocni na Tiché Orlici. Tato voda se pro mě stala noční můrou. Okounci velikosti 6-11cm zde absolutně ignorovali moje nástrahy a tak 15 těchto minirybek a menší candátek stačili pouze na 9 místo. Martinovi tento styl vcelku vyhovoval, rychle se poučil z mých chyb, techniku odkoukal od soupeřů a pár mých poznatků stačilo na konečnou pětku.

Další závody.

Jen velmi stručně. Martin se umístil celkově 3 v divizi, já kvůli kaprařským závodům musel jedno kolo vynechat.  Martin se také zúčastnil jako asistent MS v Polsku, kde ČR skončila na 3. místě. Abych nezahanbil náš team, kontroloval jsem 2. Místem na Norstream Cupu a stejným výsledkem na Králi Úhlavy.

Rekapitulace

Pokud bych se měl zpětně ohodnotit letošní sezónu, musím bohužel přiznat, že naše očekávání bylo trochu vyšší. Na druhou stranu přibyla spousta zkušeností, které hodláme zhodnotit v další sezóně. Podle prvních zpráv by se kola měly konat na vodách, které nám více sedí a nebude tak záležet na losu jako letošní rok (okoun je přece jen stanovištní ryba).

Náš cíl na další sezonu je tedy jasný: BEDNA!!!

Za Grill team D MO ČRS Plaňany Ondřej Dušek

 

Průměrná známka: 1,75

Komentář ke článku (0)