Kontakt

Místo pro Vaše kontaktní údaje.

Daiwa Certate

Poté co jsem v roce 2011 dostal do rukou tento naviják, byl jsem plný rozporů. Na jedné straně mě uchvátila krása navijáku, tichý, klidný a vyvážený chod, ze kterého byla cítit síla celého mechanizmu. Na druhou stranu poté co jsem se dozvěděl cenu navijáku, mé prvotní nadšení rychle opadlo. Přece jen, jako student si nemohu dovolit naviják, s cenovkou obsahující čtyři nuly.

První dojmy

                První dojmy tedy byli poněkud rozporuplné. Než se naviják podíval poprvé k vodě, prostudoval jsem manuály s tím, co všechno si mohu dovolit. Velmi se mi líbila věta, kde výrobce zdůrazňuje „omyvatelnost“ navijáku. 

Testování

                Naviják jsem měl k dispozici téměř rok, tedy spousta možností k otestování.  Troufnu si říct, že se mi podařilo naviják vystavit všem „nekalím“ živlům, na jaké můžeme u vody narazit. Hned jako první jsem otestoval garantovanou omyvatelnost – prostě jsem ho doma dal pod kohoutek a ukaž se.  K mému překvapení žádný olej nevytekl a naviják fungoval bezporuchově dál. Dalším velkým testem byl lov na dirkách. Hned poté co měl led dostatečnou tloušťku, sbalil jsem věci a vyrazil na nedalekou soukromou pstruhovku. Teplota se pohybovala okolo -10 C., Abych vyzkoušel opravdu vše, naviják jsem ještě obalil sněhem a nechat 10minut přimrznout. Následně jsem naviják jen očistil rukavicí a pokračoval v rybolovu. I po tomto extrémním testu fungoval bezproblémově. V průběhu jara, léta i podzimu Certate prošel snad vším co by mohlo naviják u vody potkat.  Od deště a bahna, přes slunce a prach až k mému velmi nešetrnému zacházení. 

Zhodnocení

 Ať jsem se snažil sebe víc, po roce naviják funguje stejně, jako když jsem ho poprvé držel v ruce. Zdůrazňuji, že jediným „servisem“ bylo opláchnutí pod kohoutkem.  Pokud jsem si na začátku nebyl jistý zda-li jeho cena není trochu nadsazená, teď mohu naprosto upřímně říci, není. Měl jsem možnost srovnání s nejvyššími řadami konkurence (dokonce ještě o několik tisíc dražšími modely) a Certate se jim podle mého názoru často nejen, že ve většině technických parametrů vyrovná, ale v mnoho případech je i předčí právě svou odolností.

Závěr

K testování jsem si vybral menší velikosti 2000 a 1008(Moje nejoblíbenější technika je Ul-přívlač, ale velmi brzy jsem požádal o možnosti testování i větších modelů). Právě až v těžších odvětvích přívlače doceníme jeho skutečné přednosti, spočívající především v síle a životnosti navijáku. Vyznavačům Ul a L přívlače bude možná trochu vadit vyšší váha oproti například Luviasu.

Průměrná známka: 2,00