Kontakt

Místo pro Vaše kontaktní údaje.

Daiwa Exist













Exist, nejvyšší řada navijáků do Daiwy. Nabušený nejmodernějšími technologiemi. Patří k absolutní špičce mezi přívlačovými navijáky. Jedná se o jeden z nejdražších, ne-li nejdražší sériově vyráběný naviják dostupný v našich končinách. Většina z nás nikdy nedostane možnost se s tímto navijákem podívat k vodě. Měl jsem to štěstí, že jsem mohl být jedním z „vyvolených“ a vyzkoušet, respektive otestovat Exist v praxi u vody (bohužel na omezenou dobu

Základní technická stránka

·         Testovací model: 3012

·         Počet ložisek: 12

·         Převodový poměr: 4,8:1

·         Kapacita: 200/0,23mm

·         Návin na jednu otočku: 81cm
hmotnost: 230g (!!!)

První dojmy

                První myšlenka, která mě napadla, když jsem poprvé vzal Exist do ruky byla, že bych za něj mohl mít slušně vybavení počítač, dva iPhony nebo třeba ojetou škodu Felicia. Na první zatočení jsou z navijáku moderní technologie doslova cítit. Samozřejmě vyvstává otázka, jestli naviják za ty peníze opravdu stojí a zdali je naviják opravdu tak dokonalý jak se prezentuje.

                K dispozici jsem měl největší model z nabídky (3000). Tím se dostávám k první zvláštnosti. Na svojí velikost má Exist poměrně malé tělo, ale nadstandardně velkou cívku. Tato vlastnost je typická pro kaprové big pit navijáky a speciální Matchové navijáky s rychlým převodem pro přívlačové navijáky je tento styl konstrukce poněkud netypický.

TEST

Exist je výjimečný naviják, a tak výjimečně opustím od tradičního konceptu a „tabulku pravdy“ si ukážeme již nyní. Je to proto, že naviják byl testován opravdu pod drobnohledem a nic než dokonalost jsem netoleroval. Z tohoto důvodu jednotlivé vlastnosti bych rád rozebral podrobněji než obvykle.

klady

zápory

+ perfektní chod

- vysoká cena

+ kvalitní brzda UTD

- absence náhradní cívky

+ Nulové vůle

- design

+ vynikající překlapěč

-Slabší převody

+ zapouzdření mag sealed

-Pokládání vlasce

Nízká váha

Negativa

Jako první se podíváme na jeho vlastnosti, které nesplnili moje očekávání. Předem musím upozornit, že i záporné vlastnosti jsou často o krok napřed před nejbližší konkurencí, ALE nejsou z mého pohledu tak dobré, jak bych si z pohledu zákazníka představoval.

1.       Vysoká cena
           Cena bezesporu vysoká je. Otázka zní, je cena odpovídající kvalitě nebo se jedná jen o předraženou hračku? Za sebe říkám, že kdyby k navijáku byla náhradní cívka, případně cena se pohybovala kolem 25 000,-, měl by Exist bezesporu skvělý poměr cena/výkon.

2.       Absence náhradní cívky
         
Absence náhradní cívky výrazně snižuje nejen užitnou hodnotu navijáku, ale částečně i jeho výjimečnost. Když už u většiny ostatních navijáků náhradní cívka v balení není, právě zde být měla.

3.       Design
      
Design je samozřejmě věcí osobního vkusu. I za předpokladu, že se nebavíme pouze o vnějším vzhledu, ale zacházíme hlouběji, stále mi uniká význam všech těch nesourodých dílů. Vypadá to, jako by byl poskládaný z dílů, které k sobě vůbec nepatří. V té záplavě dílů nespatřuji ani žádné praktické využití. Přehršel ostrých hran si naopak přímo říká o poškození. Lesklé plochy jsou doslova magnetem na otisky prstů, které jsou velmi dobře vidět. Všechna snaha o snížení množství materiálu (hmotnosti) přišla vniveč nesmyslnou kvantitou součástí a velkého množství šroubků. Pokud by inženýři použili polovinu šroubků a jen dvě třetiny dílů, jistě by vzniklo velkolepé dílo, z tohoto chaosu jsem upřímně zklamaný.

4.       Převody

       Na první zatočení má naviják skvostný, strojově přesný chod, který vzbuzuje důvěru. Ta bohužel trvává pouze při malém zatížení navijáků. Na rozdíl od nového Certatu postrádají sílů.  Proudnější úseky řek, případně nástrahy s větším odporem dávají Existu poněkud zabrat. Náročnější přívlač mě s ním nebavila a neměl jsem v naviják důvěru.

5.       Pokládání vlasce

       Nyní zacházím do opravdových detailů. Exist má velmi kvalitní pokládání vlasce, ovšem není tak přesné, jak požaduji. Přibližně ve dvou třetinách od vrchu cívky mírně nedotáčí. Slovem „mírně“ mám na mysli přibližně půl milimetru, což mu může nemalá část konkurence tiše závidět, ale od daiwy a především Existu očekávám v tomto směru 100% přesnost.

 

Pozitiva

1.       Chod
        Jak jsem již zmínil, naviják má velmi důvěryhodný, přesný a tichý chod za určitých podmínek. Osobně jsem naviják nejraději a nejvíce používal při pstruhové přívlači. Velmi dobře se mi s ním také chytalo i na středně velké gumové nástrahy (do cca 12cm) a wobblery do  8cm s malým nořítkem. V těchto situacích je opravdovým potěšením s navijákem chytat.

2.       UTD brzda

Po zkušenostech například s Certatem jsem se domníval, že hranice kvality brzd navijáků již prakticky není kam posunout. Mýlil jsem se. UTD brzda je ta nejpřesnější a nejcitlivější brzda, s jakou jsem u navijáku setkal. Pokud bych měl vyzdvihnout jedinou vlastnost Existu byla by to právě ona. Umožňuje opravdu exaktní nastavení. Dovoluje utáhnout jí na samotné hranice vlasce, aniž by hrozilo jeho přetržení. Ostatní brzdy vždy mají určité zpoždění při reakci na tah. To se Vám u existu nestane!

3.       Vůle + slícování dílů
               Jednoduše nulové. Od té doby co daiwa zavedla svoje šroubovací kličky, jsem si u navijáků s původním typem utahování kličky začal více všímat její vůle. Ať se výrobci snaží sebe víc, u běžného typu uchycení (kdy se klička protahuje skrz tělo a utahuje na druhé straně těla navijáků) bude vždy alespoň minimální vůle. Ta u šroubovaného závitu jednoduše odpadá. Asi největší vůli mají navijáky v uchycení rotoru. Ta se vyskytuje i u vyšších řád navijáků! I zde je exist o krok napřed. Vůbec poprvé jsem měl možnost vyzkoušet naviják, který vůli na rotoru NEMĚL!
             Slícování. V tabulce pravdy jsem jej nezmiňoval, protože toto považuji již za standard, navijáků s pětimístnou cenovkou. Jednotlivé díly existu sice vypadají, že k sobě nepatří, ovšem jejich slícování je opravdu přesné a kvalitní.

4.       Překlapěč
         
Nemalé množství navijáků končí v servisech s porouchaným překlapěčem. Ten je buď zbytečně silný (což velmi stěžuje překlápění kličkou) nebo naopak slabý a překlapěč nekončí ve správné pozici. Inženýři si u existu dali na překpěči záležet a exist má jeden z nejlepších překlapěčů vůbec. Překlápění otočením kličkou je velmi plynulé a klička se nijak nezasekává v bodě překlápění a nevyžaduje zvýšení síly během pohybu kličky.

5.       Zapozdření mag sealed

        Technologie mag sealed je založená na magnetickém oleji, který brání vniknutí vody a nečistot do těla navijáků. Na internetu je poměrně dost videi i nákresů, kde je vidět efektivnost tohoto „zázračného“ oleje v praxi. Nový exist má magnetickým olejem uzavřené nejen tělo, ale i rolničku. Tuto technologii považuju za jednu z nejvýznamnějších technologií v oblasti životnosti navijáku za posledních několik let.

Váha navijáku

                Váhu navijáku jsem záměrně vyčlenil. Je to dvousečná zbraň. Na jedné straně máme fantasticky lehký naviják. Hmotnost 3000 existu je neuvěřitelných 230g! Této hmotnosti často nedosahují ani navijáky velikosti 2000. Ano, úžasná vlastnost, má jeden drobný háček. Abychom optimálně vyvážili naši sestavu, budeme muset sáhnout i po opravdu lehkém prutu.  Zde máme dvě varianty: a) pokud chceme používat delší prut, měl by být opravdu lehký, kvalitní a pravděpodobně drahý. Já jsem používal Morethan Shad Shaker II, který váží 140g při 2,7m. Tato kombinace byla optimální. Ovšem třeba v kombinaci se Shogunem 30MHS (3m a 175g) již byla váha prutu cítit a set byl nevyvážený.
                 b) použít kratší prut. Touto cestou jsem se po několika pokusech vydal já. Exist je natolik lehký, že velmi dobře sedí například Shad Casteru, ze série Generation Black. Hmotnost celého sedu je tak menší než 400g! Opticky toto spojení velký naviják + krátký prut působí na někoho trochu těžkopádně, ale v praxi je set perfektně vyvážen a je radost s ním chytat.

Závěr

                Zbývá celé mé povídání sumarizovat. Exist patří bezesporu mezi opravdu úzkou špičku. Je výjimečný téměř ve všech ohledech. Jeho kvality jsou naprosto zřejmé, ovšem požadujete-li naprostou dokonalost, budete si muset ještě chvíli počkat. Při lehké přívlači mu k dokonalosti chybí jen malý krůček. Při náročnějších podmínkách dýchá Existu na záda nový Certate a v několika ohledech ho i předčí.

 

Průměrná známka: 2,00