Kontakt

Místo pro Vaše kontaktní údaje.

Windcast Z

Nová série big pitových navijáků z dílny Daiwy. Série představuje 3 modely, které jsou v našich končinách primárně určeny pro kapraření. 

Když jsem poprvé viděl tyto navijáky, jejich technické vybavení a cenu, první myšlenka byla: „konečně přímá konkurence již legendární Ultergy“. Nabídku na testování jsem přijal velmi rád. Měl jsem totiž možnost přímo srovnávat s konkurencí.

 

Technické údaje

·         Váha: 580g

·         převod: 4,9:1

·         velikost:

o   500LD - 530m/0,35mm

o   5000 - 370/0,35mm

o   5500 – 440/0,35mm

·         QD-systém rychlé brzdy Integrovaný volný běh cívky: poloviční otočení brzdy změní volnou cívku na uzavřenou.

·         mechanicky sklopný překlapěč

·         8 „CRBB“ kulič.ložisek

·         Převody Digigear

·         Anti-reverzní systém Infnite

·         Oscilace šnekové hřídele

·         QD - brzdový systém

·         Vlascový klip

·         Kónická hliníková náhradní cívka na daleké náhozy

·         Airbail (Patent-Nr. EP1038437B1)

·         Twist Buster rolnička (Patent-Nr. EP0876760B1)

·         Frézovaná hliníková klička

·         Setrvačníková rotace

·         Trvanlivé pérko překlapěče

·         Náhradní hliníková cívka

 

Testování

Naviják jsem měl k dispozici celou jednu sezónu.  Podíval se semnou i na jedny kaprařské závody. 

Design

Opticky se mi naviják velmi líbí. Na naprosté většině kaprových prutů „slušel“ a na rozdíl od konkurence nepůsobil na tenkých blancích díky štíhlému tělu jako “boule“.  Decentní, šedý lak nepůsobí jako pěst na oko a jeho kvalita je na vysoké úrovni. Škrábance i přes velmi nešetrné zacházení jsem na něm prakticky nezaznamenal.

Náhozy,ukládání vlasce

Co se nahazovacích vlastností týká, neměl jsem sebemenších výhrad.  Přesné pokládání vlasce po celém obvodu cívky zásluhou šnekových převodů znamenalo ve spojení s 0,25mm vlascem a prutem Tournament AKN náhozy až k hranici 130m.

QD systém

QD brzda – jeden z patentů daiwy odváděla naprosto perfektní práci. Z volné brzdy na zdolávací stačí poloviční otočení brzdy. Obsluha brzdy je velmi snadná. Během lovu u překážek mi umožňovala okamžité dotažení brzdy a umožnila plně se soustředit na zdolávání a ne „štelování“ brzdy. 

Další z předností tohoto navijáku, je jeho váha.  Windcast Z je oproti konkurenci až o 250g lehčí! To oceníme zejména při nahazování a zdolávání - ono zdolávat velkou rybu s vybavením, které má o čtvrt kila míň je velmi znát a ruka nám neupadne hned po prvních deseti minutách.

Nedostatky

Můj dojem z testování.  Jediné mínus navijáku jsem po pečlivém hledání všech nedostatků našel v plastovém prstenci proti zapadání vlasce. Od začátku jsem pochyboval o jeho výdrži, což se také potvrdilo. Pravděpodobně během přepravy nevydržel plast a jedno oko prasklo. Prstenec byl dál plně funkční a držel pohromadě díky dalším dvoum platovým spojům.  Kromě tohoto problému vše fungovalo tak jak má. Příjemný a vyvážený chod prakticky bez vůli, silný překlapěč, perfektní pokládání vlasce a natahovací vlastnosti, vynikající QD brzda.

Hodnocení

Sečteno podtrženo. Windcast Z je příjemná změna oproti několikaletému stereotypu v této kategorii. Zákazník má konečně možnost rozhodnout se mezi alespoň dvěma typy podobných navijáků a ne pouze vzít co trh nabízí.  Zastánci daiwy, kteří na ni nedají dopustit, ale nemohou dovolit dražší modely je řada windcast ať už právě testované „Zko“ nebo levnější varianty S a X.

Tradiční věta na konec. Widcast-strategický tah daiwy a velký krok kupředu.

Průměrná známka: 2,25