Kontakt

Místo pro Vaše kontaktní údaje.

Infinity Barbel

                Jedna z hlavních novinek roku 2012 anglického odvětví Daiwy. Není žádné tajemství, že Angličané si potrpí na kvalitu spojenou s funkčností a minimalismem (např. v poslední době především mezi kapraři oblíbený tzv.  ,,UK Style“). Mezi nejoblíbenější anglické techniky rybolovu patří lov na placených lovištích (něco na způsob našich soukromých vod, přeci jen v anglickém uhlazeném stylu) a lov na parmových řekách. Právě na vybavení pro tyto techniky se tedy anglická Daiwa zaměřuje a proto matchové, feederové a  barbelové(parmové) pruty z Anglie patří k tomu nejlepšímu, co se na našem trhu objevuje.Daiwa Infinity barbel není žádnou výjimkou, naopak, mezi již tak velmi kvalitními produkty patří mezi absolutní špičku. V Anglii si tyto pruty vysloužili veliký ohlas.

Technické parametry:

Blank. Je vyroben z ultralehkého MSG uhlíkového vlákna, jenž zajišťuje parabolickou akci bez ztráty možnosti přiměřeně dalekých náhozů. Lak prutu je matný černý, prut tak získává na vzhled velmi drahého prutu. Lakování vyvázání oček je sytě černým lakem, který nikterak nekontrastuje s lakem blanku. Spojka blanku je trnová s patentovaným spojem V-Joint.

Rukojeť. Při její výrobě byl použit nejkvalitnější portugalský korek. Konkrétně Hrubší a tmavší na koncovce prutu, několik centimetrů pod sedlem a jako koncovka v horní části rukojeti. Jemnější a světlejší, je použit ve spodní části, kde je i speciálně tvarován pro pohodlnější podepření loktu.

 Sedlo. Stejně jako všechny další komponenty nese nápis FUJI. Je velmi štíhlé, troufnu si říci, že dokonce jedno z nejtenčích a nemusela by se za něj stydět většina matchových a feedrových prutů. Ovšem moc si nerozumí s většími navijáky, např. Tournament ISO mu již činilo docela problém.

Očka. Prut je osazen 8 jednopatkovými a jedním (prvním) dvoupatkovým. Nesou název FUJI. Jednopatková očka zajišťují plynulejší akci prutu během zdolávání i nahazování.

Testování

Nahazování

Libráže 1,75lb a 2,15lb nepředurčují prut k náhozům do extrémních vzdáleností. Nejvhodnější se mi pro měkčí verzi osvědčili olova 20-40g a pro tvrdší a pro tvrdší 40-50g. S těžšími zátěžemi vzdálenost již jen klesá, je třeba nahazovat pomalým tahem a riskujeme poškození prutu. Sám jsem s  těmito pruty odhazoval až 80g olova, ovšem s velkými obtížemi a pouze na vzdálenost cca 20m.

Zdolávání

Měkčí verze prutu je o něco rychlejší než její „tvrdší“ sourozenec, který vynikal parabolickou akcí a zdolávání ryb s ním byl opravdu zážitek. Abych pruty opravdu vyzkoušel, navštívil jsem jednu soukromou vodu. Pruty dostali opravdu zabrat, což dokazují následující čísla: za 48h zdoláno 32 kaprů z toho 15 přes 10kg(jedná se o rybník Dešná, pro ty, kdo tuto vodu navštívili, není toto množství záběrů ničím neobvyklým). Zdolávání bylo opravdovým zážitkem, přesto jsem nabyl názoru, že při výpadech ryb 13kg+  jsou na hranici svých možností (když přiznávám, že jsem se do nich asi bál naplno opřít). Naopak zdolávání ryb mezi 3-8kg je naprosto fantastické. I při zdolávání cejnů spolu s líny, kteří se občas připletli na krmné místo, se pruty netvářili jako tyčky k rajčatům, ale i tyto menší ryby dokázali prut slušně ohnout.

Zavěr

Pruty jsem měl možnost testovat přibližně půl roku. Jako vždy jsem se je snažil vystavit všem možným přírodním živlům, které nás mohou u vody potkat a kromě limitu odhozových zátěží jsem nenarazil na jediný vážnější problém. Asi nejúžasnější zážitky mi tyto pruty připravili při lovu se splávkem podél břehu (lov šoulačkou-po anglicku: stalking). Sečteno podtrženo. Pro fanatické vyznavače UK stylu, kteří si potrpí na design, funkčnost a nebojí se sáhnout hlouběji do kapsy, tyto pruty vřele doporučuji. Investice se jim v podobě nezapomenutelných zážitků několika násobně vrátí.

Průměrná známka: 2,44