Kontakt

Místo pro Vaše kontaktní údaje.

V zajetí zimy




Je lednový, páteční večer. Rybář sedí s hlavou podepřenou u svého počítače a pročítá rybářský server. Listuje mezi již přečtenými časopisy, vzpomíná na zážitky z minulé sezóny a těší se na novou. Nejraději by  byl u vody, ale neustále se vymlouvá na počasí a malou aktivitu ryb. Nějak takhle tráví zimu většina rybářů.  Jejich myšlenky jsou pochopitelné, ale ne zcela pravdivé. Ryby nejsou tak aktivní jako v létě, ovšem najdou se i místa, kde si můžeme i v těchto měsících skvěle zachytat a nejsou to počítačové hry ani akvária.

Kde ryby hledat

Bylo napsáno již nespočet článků o tom, kde hledat ryby v zimním období. Ovšem snad ani v jediném se neobjevily městské úseky řek. Právě v těchto úsecích se nachází zatím téměř neobjevená „žíla“ na zimní zážitky. Dobrá „městská místa“ lze snadno poznat na první pohled i bez nutnosti mapování dna nebo znalosti revíru. Jedná se o přístavy či kotviště (ty se nachází snad v každém větším městě, kterým protéká nějaká řeka). Dalšími a řekl bych ještě nadějnějšími místy, jsou místa, kam chodí lidé krmit kachny, labutě a ostatní vodní ptactvo. Často to mohu být i poměrně mělká místa.  A proč se zde ryby vyskytují i v zimních měsících? Důvod je jednoduchý. Stálý přísun potravy. Lidé nahází do vody spoustu pečiva a to které nesežerou kačeny, klesá ke dnu. Ryby tato místa vyhledávají, protože pro ně znamenají nekonečnou zásobárnu potravy. Navíc výdaj energie na jeho získání je prakticky nulový.

Jaké ryby zde hledat

 Nejčastěji se v těchto úsecích vyskytuje bílá ryba. Především Cejni Velcí se zde dostávají svému jménu a dosahují opravdu kapitálních rozměrů. Ryby kolem 3kg nejsou žádnou výjimkou. Mezi další patří především plotice, Cejnek Malý, všechny druhy jelců a třešničkou na dortu jsou boleni menších velikostí. Na konci zimy se mohou objevit i kapři.

Vybavení

Na otázku co si na takové chytání vzít k vodě není snadné odpovědět.  Popíšu tedy vybavení, na které chytám já. Neberte to prosím jako fakt, protože co vyhovuje mě, nemusí vyhovovat jiným. 

Mé vybavení se vždy (!!!) skládá pouze z jediného prutu, plavečkového podběráku a malou taškou s bižutérií a krmením. 

Vybavení

 Více méně jakýkoliv jemnější prut co doma najdeme. Teleskopy mají výhodu větších oček, dělené zas lepší akci. Vše co dál potřebujeme je vlastně jen povinná výbava. Nic víc nepotřebujeme a myslím si, že nikomu se nechce tahat k vodě spoustu krámů.

 Snad jediné na co bych upozornil je podložka pod ryby. Jsem zastánce názoru, že nejen kapři si zaslouží její „pohodlí“. Velmi často chytáme na betonových, kamenných nebo sypaných březích, a proto jakýkoliv pád ryby jí může způsobit vážná zranění. Není potřeba ani příliš velká a tato investice rozhodně není tak vysoká a stojí za to!

Montáž-v jednoduchosti je síla

V zimním období se snažím veškeré montáže maximálně zjednodušit. Připravit doma v teple složitou montáž je jednoduché, ale zkuste po hodině či dvou navázat malý háček na jemný vlasec. U lovu na plavanou používám kmenový vlasec o průměru od 0,12mm do,16mm návazec pak o stupeň slabší tedy 0,10mm -0,14mm. Návazce si vždy připravím doma a u vody v případě utržení jen pomocí smyčky navléknu nový.

Nástrahy a návnady

Spousta rybářů se ptá: čím mám vnadit, v jakém množství a co na háček?  Bohužel nepotěším všechny výrobce krmných směsí. Jediné krmení, které používám je obyčejná strouhanka. Má to hned několik důvodů. Ten nejdůležitější je, že lidé chodí krmit vodní ptáky právě pečivem a ryby jsou tak na toto krmení zvyklé. Tím dalším je snadná příprava. Do mističky si odsypu množství, které spotřebuji a jen smíchám s vodou.  Na dvou až tříhodinový lov si vystačím s max. 0,5kg.Krmítkové směsi používám jen v případě, pokud potřebuji, aby koule byly opravdu pevné v případě silnějšího proudu nebo větší hloubky.

Co se nástrah týká ani zde neexperimentuji a držím se starých a osvědčených nástrah. Tím jsou čerstvé rohlíky (podle mě v těchto úsecích bezkonkurenční nástraha) a na druhém místě jsou červy.

Co může (ne)příjemně překvapit?

Jaká úskalí nás mohou při tomto rybolovu překvapit? Kromě toho, že nám bude zima, může být u vody „zima“ i našim prutům, konkrétně jejich očkům. Problém se zamrzáním oček alespoň částečně řeší namaštění vlasce, či glycerin. Dalším, a pro mě osobně daleko horším problémem jsou právě ostatní lidé. Naše místa jsou přímo vyhledávána lidmi(především důchodového věku), kteří chodí krmit labutě (a nám ryby).  Věřte mi, když říkám, že někteří lidé dokážou být opravdu vlezlý. Chvíli se to dá vydržet, ale po dvou, třech hodinách vaše nervy začínají pracovat. Vím o čem mluvím a to jsem velmi klidné povahy!

 

Závěr

A co říci závěrem? Doufám, že jsem svým povídáním, alespoň několik z vás přiměl vyzkoušet zimní rybaření a třeba tak i zpříjemnil zimní čekání. Zimní rybolov je velmi náročný, ale má své osobité kouzlo, kterému jsem i já podlehl. Díky těmto několika málo místům, kde si mohu v pohodě zarybařit a netrávím zimní odpoledne doma u počítače, ale u vody.

S přáním úspěšné sezóny

Ondřej Dušek

 

Průměrná známka: 2,00

Komentář ke článku (0)

Anketa:Chodíte v zimě na ryby
A) ano, za každého počasí 50%
B) ano, pokud je mírná zima a relativně "teplo" 50%
C) 1-2x vyrazím 0%
D) ne 0%
Hlasovalo 4 čtenářů.