Kontakt

Místo pro Vaše kontaktní údaje.

Tournament AKN

AKN, již legenda mezi kaprovými pruty. Téměř patnáctiletá tradice těchto prutů přispěla k vývoji něčeho výjimečného.  Pruty Tournament AKN se staly černým koněm značky Daiwa.

První dojmy

Pokud jsem napsal černým koněm, myslím to doslova.  Všechny komponenty – včetně sedla a oček jsou laděny do matně černé hávu. Prut tak již na první pohled působí noblesně a velmi elegantně. Pokud do sedla umístíte naviják v podobných barvách, dostáváte „ďábelskou kombinaci“, která zaujme hned na první pohled.

Vlastnosti

Kromě povedeného designu, první čeho si všimneme, jsou očka.  Kromě nápisu FUJI a černé barvy zaujme i tvar, který je speciálně koncipován pro daleké náhozy a s tím spojené menší tření.  Další součástí je sedlo. První co mně osobně velmi překvapilo, je jeho štíhlost.  Perfektně sedne do ruky, nejsou zde žádné zbytečnosti a stejně jako všechny komponenty nese nápis FUJI. K laku snad nemusím psát ani popis. Samozřejmě kvalitní, matný a líbivý.

Testování

Nahazování

K dispozici jsem měl modely v délce 3,6m a testovací křivkou 2,75lb a 3lb. U modelu 2,75 lb se mi jako nejvhodnější jevily zátěže cca 70-85g. U „třílibrovky“ to podle mého byly zátěže 80-100g. Samozřejmě prutům jsem naložil i těžší zátěže, které s zvládly, ale délka náhozů se spíše zkracovala stejně tak i přesnost. Nejdelší hody se pohybovaly kolem 110 metrů, ale zde byla chyba v mojí technice hodu. Zkušenějšímu kamarádovi se dařili hody až k hranici 130m. Při nahazování jsem používal naviják Windcast Z LD 5000 s vlascem o průměru 0,25mm. Pro nahazování na velkou vzdálenost se více osvědčil 3lb model, do kterého jsem se opravdu nebál opřít naplno.

Hodnocení

Řada prutů Tournament AKN je první řada kaprových prutů, kde jsem poznal evidentní rozdíl mezi 2,75lb a 3lb. 

Model 2,75lb má měkčí špičku, která eliminuje vyříznutí kaprů a u větších kusů má dostatek rezerv. Z tohoto prutu se mi vyřízlo minimum ryb, oproti tomu nahazování na velké vzdálenosti nebylo to pravé ořechové, což se rozhodně nedalo říci o přesnosti.

                Tvrdší verze (3lb) je prut bez kompromisů. Ať už vyvážíte nebo nahazujete, tento prut nemá hranice.  Jestliže se zaměřujete na větší ryby, je tento prut to pravé. Pro menší ryby prut postrádá dostatek citlivosti a ryby okolo 50cm si na něm opravdu moc nevychutnáte. Ovšem jakmile se ručička vah přehoupne cca přes 7kg vynikají skutečné kvality tohoto prutu a otěže zdolávání jsou jen ve Vašich rukou.  

Statistiky

Pruty jsem měl k testování cca půl roku a vedl si statistiky (váha, délka, model).  Především kvůli nedostatku času statistika nebyla tak bohatá. V řeči čísel to znamenalo:  2,75lb – 41 kaprů o průměrné váze cca  5,5kg, nejtěžší ryba  12,5kg. 3lb – 32 kaprů o průměrné váze cca 6kg nejtěžší ryba 14kg.

Věta na závěr: Tournament AKN spousta možností, ale vždy nezapomenutelný zážitek!

 

 

Průměrná známka: 2,43