Kontakt

Místo pro Vaše kontaktní údaje.

Morethan Branzino AGS 87 M

Série Morethan. Technický skvost  Daiwy. Pro letošní rok se série rozrostla o několik nových modelů. Série Morethan je výjimečná i tím, že každý prut je postaven cíleně k určitému stylu nebo technice rybolovu. Tomu jsou přizpůsobeny i jeho vlastnosti. Tentokrát se zblízka podíváme na model AGS 87 ML

Testování

Prut jsem měl k dispozici téměř dva roky. Důvod tak dlouhého testování je jednoduchý, odhalit jakékoliv slabiny výjimečného prutu. Při předávání prutu na centrále jsem byl velmi důrazně upozorněn, abych si dával pozor a s prutem nepraštil o nějakou hranku. Samozřejmě bych to nebyl já, abych na něj pro jistotu hned během první vycházky dvakrát nešlápl. Nemusím snad ani psát, že mi opravdu zatrnulo, když jsem zjistil, že prut v hodnotě téměř dvaceti tisíc se mi ocitl pod podrážkou na kamenitém břehu. Překvapivě prut vše vydržel a během dalšího testování spolupracoval fantasticky.

Praktické vlastnosti

Vzhledem k udávané gramáži se jedná o ideální prut pro běžně používané nástrahy. Tedy woblery velikosti 5-12cm, hlavičky 5-15g, plandavky 15-30g,rotačky velikostí 1-4. Z rybího spektra prut vyzkoušel opravdu vše. Od okounů, tloušťů, přes štiky, candáty až po menší sumce a sem tam i něco navíc.

Nahazování

Prut je bezpochyby technický skvost. Teorie je jedna věc a praxe druhá. Z praktického pohledu prut hází cca o 10% (2-6m) dál než pruty srovnatelných parametrů. Přesností nijak nepřevyšuje srovnatelné modely (většina prutů této cenové hladiny hází opravdu velmi přesně a rozdíly jsou v řádech centimetrů).

Zdolávání

Zde chválou opravdu šetřit nebudu. Během testování mi spadlo minimum ryb.  V tomto směru je Morethan univerzální prut. Okouny a tlouště bez problémů zvládne špička prutu. U štik a candátů pracuje horní díl prutu a v případě sumců či velkých štik je prut ochotný zapojit i spodní část prutu, který ukrývá velké rezervy. (Na výstavě Moderní rybář jsme se pokoušeli prut zlomit (přiznám se, že tohoto testu jsem se zúčastňoval nerad), ale prut při dodržení optimální křivky vydržel. Podařilo se nám dostat se až na hranice možností prutu. To ovšem vyžadovalo tolik síly asi jako zdolávání dvoumetrového sumce, se sumcařským vybavením a pletenku s nosností 50 a více Kg, (což na prut asi nikdo dávat nebude). Největší rybu jakou se mi během testování podařilo vytáhnout, byl sumec 107 cm a během tohoto souboje se prut lehce zapotil, ale vše zvládl.

Technické vlastnosti

Rukojeť/sedlo

Velmi příjemně se drží.  Ideální délka (rukojeť není příliš krátká na nahazování, ani příliš dlouhá aby se pletla při vedení nástrah) umožňující pohodlné nahazování i vedení nástrah. Sedlo s dolním šroubením má CLICK systém, který zabraňuje samovolnému povolování. Připomínku bych měl k materiálu. Plastové sedlo si prut opravdu nezaslouží, bez ohledu na jeho opravdu výborné řešení a zpracování. Osobně by se mi více líbilo fosilní dřevo případně kov. Také místo EVY na rukojeti bych ocenil korek. Tyto připomínky jsou však ryze subjektivní!

Blank

Poměrně rychlý blank, který se však v oblasti citlivosti pohybuje na absolutní špičce. Ve spojení se šňůrou cítíte i sebe menší nerovnost na dně. Tomu velmi napomáhá technologie X-torque což je zjednodušeně řečeno speciální karbonový materiál zlepšující nahazující vlastnosti a citlivost prutu.

 

Očka

AGS karbonová očka. Jedna z technologií, na kterou je Daiwa náležitě pyšná. Proč? Rám těchto oček je z prakticky stejného uhlíku, jako je blank prutu. Díky tomu jsou tyto očka jedna z nejlehčích na trhu, což se výrazně projeví na vyváženosti i akci prutu. Zároveň podle techniků redukuje vibrace, což by mělo prodloužit nához. Vibrace posoudit opravdu nedokážu, délku náhozů však ano. Ta se pohybuje, jak jsem již zmiňoval o cca 10% dále než u podobných modelů.

Závěr

Jak celé moje povídání shrnout?  Celá série prutů Morethan jsou výjimečné pruty, po technické stránce téměř (vždy je co zlepšovat) dovedené k dokonalosti. Běžný vláčkař je možná neuvidí na první pohled a proto tyto pruty nebudou sedět každému (nejen z pohledu ceny). Přesto ten kdo si vybere vhodný model pro jeho styl rybolovu, ho již nedá z ruky (sám jsem se o tom přesvědčil a velmi nerad ho vracel). Jednou větou: Morethan je jako Maserati , není levné, ale luxusní a výjimečné! (Porsche a Mercedes má dnes již každý pepík J)

                                                                                                                                                                                    

 

Průměrná známka: 1,67