Kontakt

Místo pro Vaše kontaktní údaje.

Deeper- budoucnost echolotů nebo módní výstřelek?












Nahazovací echoloty jsou stále ještě poměrně novým zbožím na pultech obchodů. Přesto již několik tento typ echolotů nabízí. Většina z nich pracuje na principu: Sonda + krabička s displayem velikostně odpovídající menší GPS navigaci, vybavený externí anténou. Dnes si představíme další typ nahazovacích echolotů, který nepotřebuje obrazovku, ale stačí mu pouze Váš chytrý telefon.

Jak to funguje?
                Trendem poslední doby jsou mobilní aplikace (dále app). A protože i rybářský trh musí jít s dobou, přišla firma Deeper s nápadem vytvořit aplikaci, která promění Váš telefon v obrazovku echolotu. Funguje to tak, že si do Vašeho telefonu stáhnete a pomocí bluetouth se spárujete se Sondou.

Postup:
1)stáhnete a nainstalujete aplikaci do Vašeho telefonu.
2)zaptene bluetoth, na display se Vám zobrazí Deeper – XXXX
 3)spárujete obě zařízení
4)otevřete aplikaci, kde se Vám automaticky načte Vaše sonda a nyní již můžete mapovat vodu
(POZOR, aby sonda vysílala signál a mohl proběhnout celý postup, je nutné, aby byla po celou dobu ponořená ve vodě, jinak je vypnutá!!!)

Obsah balení:
                Sonda, neoprenové pouzdro, USB kabel, nástavec pro zásuvky, nástavec pro dobíjení v autě, 3x šroubek s očkem, návod (aj).

Testování
                Poté co jsem otevřel krabici, první velmi dobrý dojem na mě udělalo přehledné uspořádání krabice. Po stažení a instalaci aplikace jsem spustil simulaci a vyzkoušel si všechny funkce. I zde platí příjemná přehlednost menu a intuitivní ovládání.  Rád bych pochválit technickou podporu, která aplikaci dále zdokonaluje a přináší nové aktualizace (v současnosti je dostupná verze 2.0.2).

První zádrhel nastal při prvním párovaní. Jako obvykle jsem odmítl číst manuál a pokoušel se sondu s telefonem párovat rovnou. Pokud se sonda nabíjí, vysílá signál, proto se mi podařilo spárovat zařízení doma, ovšem u vody již nikoliv. Po pár minutách koumání, jsem na správný postup párování nakonec přišel – sonda musí být ve vodě!

Samotné testování probíhalo na všech typech vod.  Od malých zarostlých rybníčků, přes hluboké pískovny až po řeky typu Labe a Vltava. Také jsem se snažil vyzkoušet různá počasí - velká vedra, silný vítr až po mírný déšť (vzhledem k neodolnosti mého telefonu jsem se silných dešťů bál). Velký důraz jsem kladl na rychlost spojení, jeho stabilitu a přesnost zobrazovaných dat.
A výsledky? Prvotní potíže se ztrátou signálu za během vysokých vln vyřešila aktualizace (zde velmi oceňuju práci techniků). Po aktualizaci jsem zaznamenal i lepší vykreslování detailů, jako je struktura dna bahno - světle hnědá a traviny – zelená. Během testování jsem narazil na několik drobných much, které však po konzultaci s distributorem a skrz něj i výrobcem, který (k mému překvapení) prakticky okamžitě začal řešit!

Po půl roce testování a konzultací nastal čas zhodnotit výkon Deeperu.

Nevýhody
                Většina recenzí začíná vychvalováním a pak se zmíní pár „drobných“ zádrhelů, které se nakonec ztratí v záplavě pozitivních vlastností. Já to vezmu z druhého konce. Jako první se podíváme na ty podle mě ne úplně dokonalé detaily.

Váha
                Deeper mi byl prezentován jako nahazovací echolot primárně určený k přívlači, feedreu, případně plavané. Proto mě zarazila jeho poměrně vysoká váha oproti konkurenci: 94g. Feedristé si s touto vahou ještě poradí, ovšem málokterý vláčkař chce k vodě brát extra prut na echolot, pokud zrovna nejde k vodě s těžkou výzbrojí na sumce či velké štiky.

Barva
                Uznávám, že černá barva je nyní v módě a neláká tolik dravce, bohužel za špatného světla či větších vln se sonda poměrně špatně na hladině hledá a je nutné jí popotahovat k zjištění polohy. Po konzultaci s distributorem a následně výrobcem, by mělo na pulty přijít víčko vyvedené ve žluté barvě a problém tak odstranit.

Klady
                Deeper není dokonalý, ale s naprosto čistým svědomím mohu říci, že za půl roku mého testování udělali výrobci velký kus práce ve vývoji a odstranění závad. Tento aktivní postoj považuji za velké plus značky. V našich končinách se s takto aktivním přístupem výrobce setkáte opravu málokdy.

Bezporuchovost

                Zdá se to jako samozřejmost, ovšem opak je pravdou. Nahazovací echoloty jsou stále ještě v plenkách a od prodejců se mi podařilo zjistit, že až 30% výrobků se reklamuje, kvůli technické závadě. Většina se řeší výměnou, ovšem i tak to jsou nepříjemné komplikace. Po komunikaci se zastoupením Deeperu jsem byl překvapen, že zde se technické problémy objevují minimálně - údajně kolem 7 % a ty se zatím vždy řešili výměnou kus za kus.

Praktičnost
                Velmi se mi líbí nápad, párování s telefonem, na kterém můžete dnes dělat již prakticky cokoliv. Není potřeba žádná další obrazovka. Jednoduše uvážete sondu a mapujete. Dále bych sem zařadil praktické neoprenové pouzdro na sondu, což opět snižuje složitost přepravy a zároveň snižuje riziko poškození během ní.

Kompatibilnost
                Sonda disponuje myslím, že dnes se již dá říct klasickým konektorem, kompatibilním například se smartphony Sony. V balení tak dostáváte i nabíječku do auta pro Váš telefon (tento konektor disponuje Dvěma USB konektory a tak lze nabíjet telefon i sondu zároveň). Pokud víte, že budete potřebovat dobíjet sondu nebo telefon, stačí Vám pouze Jedna nabíječka.

Materiál

                Pouze krátká zmínka ovšem důležitá. Opriti konkurenci je vnější obal vyroben z bytelnějšího plastu, který lépe odolá nárazům a pádům.

Další vlastnosti a funkce


                Zde bych se rád zastavil u věcí, které jsou podle mě dvousečnou zbraní, případně je nelze zařadit ani do jedné kategorie.

Tvar

Koule se na první pohled jeví jako ideální tvar, žádné hrany, snižují riziko poškození a dobře se drží. Také na rozdíl od konkurence, se vždy zastaví ve správné poloze. U konkurence, která má tvary podobné lodičkám se mi stávalo, že se přetáčeli nebo dokonce zamotávali při náhozu a tak nemohli pracovat. Zádrhel nastává, pokud chcete sondu rychleji vytáhnout z vody. NEhydrodynamický tvar, vyšší hmotnost a větší ponor dávají v součtu poměrně silný odpor.

Manuál v AJ

V krabici dostanete tištěný pouze anglický manuál. I zde nám výrobce vyšel vstříc a kompletní manuál v češtině a slovenštině je volně ke stažení.

Historie
                Opravdu užitečná funkce, kdy zmůžete prohlédnout reliéf dna, který echolot zaznamenával během posledních 5,10 či 15minut.

Kalendář/propojení se sociálními sítěmi
                Někdy méně znamená více. Funkce kalendáře a připojení k sociálním sítím shledávám jako téměř zbytečné. Kalendář aktivity ryb považuji za přešlap.
Ve spojení se sociálními sítěmi, také nespatřuji žádnou výhodu (málokdo pověsí na Facebook fotku lavice plné ryb, když je zaznamenávána i jeho přesná poloha). Ovšem pro někoho to může být užitečná funkce.
(pro připojení se sociálním sítěmi nutnost připojení k internetu)

Fotoaparát
                Funkce Vás přesměruje na fotoaparát vašeho telefonu. Nespatřuji v ní žádné zvláštní výhody. Mohla být klidně vypuštěna.

Počasí

Velmi užitečná funkce. Její přesnost srovnatelná se samostatným aplikacím zobrazujícím počasí (Aladin, Meteor), pomocí GPS (nutno mít zapnutou), určí přímo vaši polohu, aktuální počasí a předpověď na pět dní.
(nutnost internetu v telefonu)

Poznámky

Tato funkce umožňuje vést si jakýsi deník či poznámky. Lze jej doplnit fotku, popiskem lokací atd. Já osobně jsem poznámky využíval, pouze pro zapisování poznatků během testování.


Mapy

Služba určování polohy, lovných míst obchodů atd. Využívá Googlemaps a tím pádem Vás najde po celém světě. Její služby jsou využitelné pro lokalizaci na neznámých revírech, případně v zahraničí. (možnost zobrazení obchodů, míst k rybaření, přístavišť, parkovišť a ,,piknik“ (???).
(nutnost připojení k GPS - zdarma)


Smart imaging – vykreslování dna

                Na počátku nabízela aplikace pouze základní vykreslování dna, bez možnosti zjištění jeho struktury. Poslední aktualizace přidala další zobrazování. Nyní máme na výběr ze základního zobrazení – celý reliéf jednou barvou, bez členění a z detailního zobrazení, které nám zobrazuje i strukturu: zelená-rostliny, světle oranžová tvrdé dno, následné tmavší odstíny znázorňují měkčí podklad (bahno, nános listí, atd.).

Nastavení

Deeper má poměrně širokou škálu možností nastavení. Jeho menu je přehledné a intuitivní. Lze nastavovat jednotky (metrické, Fahrnaheit, Fathomy) a frekvenci (90kHz – široký úhel vyzařování/290kHz úzký úhel vyzařování). Dále jsou zde alarmy hloubky (minimální/maximální), samozřejmě alarmy ryb (malé velké střední – zde bych konečně uvítal popsání rozměrů pro jednotlivé úrovně velikosti), dále již zmiňovaná Historie, jas obrazovky a simulaci.

Souboj v praxi

                Delší dobu jsem přemýšlel, jak ověřit správnost zobrazování Deeperu a konkurence. Řešení je jednoduché, Do karabinky lanka (doporučuji jej používat vždy, kvůli možným útokům dravců, především štik) jsem připnul obě sondy. Deeper vykrsloval pozvolně stoupající dno z 1,9m do 1,4m. Konkurenční výrobek zobrazoval zvlněný reliéf často s hloubkami až 5,6m. Byl jsem takovými rozdíly opravdu překvapen, proto jsem proházel dno markerem.  Zobrazení Deeperu bylo správně +/- 10cm. Rušení signálu jsem vyloučil následným použitím každé sondy samostatně. Konkurenční sonda je tak na již druhé (!!!) reklamaci.

Hodnocení

                Deeper je první svého druhu a tak není s čím reálně porovnávat. Jediná možnost srovnání se nabízí s konkurencí využívající samostatný přijímací systém a obrazovku. Za předpokladu, že si pořídíte pouzdro na telefon, které lze upnout na předloktí (otázka 200,-) jeví se mi Deeper praktičtější, kdy mám obě ruce volné k manipulování s prutem a současně jsem schopný sledovat display. Měl jsem možnost porovnání s levnější konkurencí. Pokud pominu již zmiňované „volné ruce“ deeper má více funkcí, vykreslování dna se mi jeví komplexnější - ostřejší (přece jen display telefonu má lepší rozlišení, než display echolotu) a citlivější. Další (přece jen) výhodou je již zmiňovaný tvar., Sonda Deeperu vždy správně „sedí“ na hladině, nepřeklápí se či dokonce nemotá, což se o konkurenci říct nedá. Ta naopak vyhrává ve váze (cca 30g), kde můžu k obsluze použít prut nižší gramáže. Dosah obou zařízení byl v praxi +/- stejný. (do té doby než kolega sondu „vytunil“ a nainstaloval homemade anténu, poté měla konkurence dosah vyšší, ovšem paradoxně menší hmotnost bránila delším náhozům a výsledek zůstal tak stejný).
                Za půl roku testování mi Deeper ušetřil spoustu práce především na menších zarostlých vodách, kde není možnost použít člun a markrování je obtížné (překážky ve vodě, stulíky, aj). Na můj vkus se sonda dlouho páruje s telefonem (cca 10-20s), ovšem potom je spojení již trvalé (u konkurence jsem se setkával s občasným vypadáváním signálu) a sonda se sama vypíná po dvou minutách mimo vodu. Během cca 30 použití (doba jednoho používání 15min až 4h) jsem 2x zaznamenal potíže se ztrátou signálu, vždy během slabé baterky telefonu, proto doporučuji nechodit k vodě s vybitou baterkou, protože i funkce bluetoth baterku poměrně rychle vybíjí. Výdrž samotné sondy je opravdu velká (sondu nabíjel pouze dvakrát).  Výdrž baterky je 4-5h! (takou výdrž nemá většina telefonu se zapnutým bluetoth).
                Tradiční otázka ceny a výkonu je podle mého názoru zbytečná. Cena Deepru se pohybuje přibližně na úrovni nejvyšších řad konkurence a je tak na zákazníkovi, zdali chce echolot párovaný s telefonem či extra zařízení navíc.

 

Komentář ke článku (4)

Daiwa Exist













Exist, nejvyšší řada navijáků do Daiwy. Nabušený nejmodernějšími technologiemi. Patří k absolutní špičce mezi přívlačovými navijáky. Jedná se o jeden z nejdražších, ne-li nejdražší sériově vyráběný naviják dostupný v našich končinách. Většina z nás nikdy nedostane možnost se s tímto navijákem podívat k vodě. Měl jsem to štěstí, že jsem mohl být jedním z „vyvolených“ a vyzkoušet, respektive otestovat Exist v praxi u vody (bohužel na omezenou dobu

Základní technická stránka

·         Testovací model: 3012

·         Počet ložisek: 12

·         Převodový poměr: 4,8:1

·         Kapacita: 200/0,23mm

·         Návin na jednu otočku: 81cm
hmotnost: 230g (!!!)

První dojmy

                První myšlenka, která mě napadla, když jsem poprvé vzal Exist do ruky byla, že bych za něj mohl mít slušně vybavení počítač, dva iPhony nebo třeba ojetou škodu Felicia. Na první zatočení jsou z navijáku moderní technologie doslova cítit. Samozřejmě vyvstává otázka, jestli naviják za ty peníze opravdu stojí a zdali je naviják opravdu tak dokonalý jak se prezentuje.

                K dispozici jsem měl největší model z nabídky (3000). Tím se dostávám k první zvláštnosti. Na svojí velikost má Exist poměrně malé tělo, ale nadstandardně velkou cívku. Tato vlastnost je typická pro kaprové big pit navijáky a speciální Matchové navijáky s rychlým převodem pro přívlačové navijáky je tento styl konstrukce poněkud netypický.

TEST

Exist je výjimečný naviják, a tak výjimečně opustím od tradičního konceptu a „tabulku pravdy“ si ukážeme již nyní. Je to proto, že naviják byl testován opravdu pod drobnohledem a nic než dokonalost jsem netoleroval. Z tohoto důvodu jednotlivé vlastnosti bych rád rozebral podrobněji než obvykle.

klady

zápory

+ perfektní chod

- vysoká cena

+ kvalitní brzda UTD

- absence náhradní cívky

+ Nulové vůle

- design

+ vynikající překlapěč

-Slabší převody

+ zapouzdření mag sealed

-Pokládání vlasce

Nízká váha

Negativa

Jako první se podíváme na jeho vlastnosti, které nesplnili moje očekávání. Předem musím upozornit, že i záporné vlastnosti jsou často o krok napřed před nejbližší konkurencí, ALE nejsou z mého pohledu tak dobré, jak bych si z pohledu zákazníka představoval.

1.       Vysoká cena
           Cena bezesporu vysoká je. Otázka zní, je cena odpovídající kvalitě nebo se jedná jen o předraženou hračku? Za sebe říkám, že kdyby k navijáku byla náhradní cívka, případně cena se pohybovala kolem 25 000,-, měl by Exist bezesporu skvělý poměr cena/výkon.

2.       Absence náhradní cívky
         
Absence náhradní cívky výrazně snižuje nejen užitnou hodnotu navijáku, ale částečně i jeho výjimečnost. Když už u většiny ostatních navijáků náhradní cívka v balení není, právě zde být měla.

3.       Design
      
Design je samozřejmě věcí osobního vkusu. I za předpokladu, že se nebavíme pouze o vnějším vzhledu, ale zacházíme hlouběji, stále mi uniká význam všech těch nesourodých dílů. Vypadá to, jako by byl poskládaný z dílů, které k sobě vůbec nepatří. V té záplavě dílů nespatřuji ani žádné praktické využití. Přehršel ostrých hran si naopak přímo říká o poškození. Lesklé plochy jsou doslova magnetem na otisky prstů, které jsou velmi dobře vidět. Všechna snaha o snížení množství materiálu (hmotnosti) přišla vniveč nesmyslnou kvantitou součástí a velkého množství šroubků. Pokud by inženýři použili polovinu šroubků a jen dvě třetiny dílů, jistě by vzniklo velkolepé dílo, z tohoto chaosu jsem upřímně zklamaný.

4.       Převody

       Na první zatočení má naviják skvostný, strojově přesný chod, který vzbuzuje důvěru. Ta bohužel trvává pouze při malém zatížení navijáků. Na rozdíl od nového Certatu postrádají sílů.  Proudnější úseky řek, případně nástrahy s větším odporem dávají Existu poněkud zabrat. Náročnější přívlač mě s ním nebavila a neměl jsem v naviják důvěru.

5.       Pokládání vlasce

       Nyní zacházím do opravdových detailů. Exist má velmi kvalitní pokládání vlasce, ovšem není tak přesné, jak požaduji. Přibližně ve dvou třetinách od vrchu cívky mírně nedotáčí. Slovem „mírně“ mám na mysli přibližně půl milimetru, což mu může nemalá část konkurence tiše závidět, ale od daiwy a především Existu očekávám v tomto směru 100% přesnost.

 

Pozitiva

1.       Chod
        Jak jsem již zmínil, naviják má velmi důvěryhodný, přesný a tichý chod za určitých podmínek. Osobně jsem naviják nejraději a nejvíce používal při pstruhové přívlači. Velmi dobře se mi s ním také chytalo i na středně velké gumové nástrahy (do cca 12cm) a wobblery do  8cm s malým nořítkem. V těchto situacích je opravdovým potěšením s navijákem chytat.

2.       UTD brzda

Po zkušenostech například s Certatem jsem se domníval, že hranice kvality brzd navijáků již prakticky není kam posunout. Mýlil jsem se. UTD brzda je ta nejpřesnější a nejcitlivější brzda, s jakou jsem u navijáku setkal. Pokud bych měl vyzdvihnout jedinou vlastnost Existu byla by to právě ona. Umožňuje opravdu exaktní nastavení. Dovoluje utáhnout jí na samotné hranice vlasce, aniž by hrozilo jeho přetržení. Ostatní brzdy vždy mají určité zpoždění při reakci na tah. To se Vám u existu nestane!

3.       Vůle + slícování dílů
               Jednoduše nulové. Od té doby co daiwa zavedla svoje šroubovací kličky, jsem si u navijáků s původním typem utahování kličky začal více všímat její vůle. Ať se výrobci snaží sebe víc, u běžného typu uchycení (kdy se klička protahuje skrz tělo a utahuje na druhé straně těla navijáků) bude vždy alespoň minimální vůle. Ta u šroubovaného závitu jednoduše odpadá. Asi největší vůli mají navijáky v uchycení rotoru. Ta se vyskytuje i u vyšších řád navijáků! I zde je exist o krok napřed. Vůbec poprvé jsem měl možnost vyzkoušet naviják, který vůli na rotoru NEMĚL!
             Slícování. V tabulce pravdy jsem jej nezmiňoval, protože toto považuji již za standard, navijáků s pětimístnou cenovkou. Jednotlivé díly existu sice vypadají, že k sobě nepatří, ovšem jejich slícování je opravdu přesné a kvalitní.

4.       Překlapěč
         
Nemalé množství navijáků končí v servisech s porouchaným překlapěčem. Ten je buď zbytečně silný (což velmi stěžuje překlápění kličkou) nebo naopak slabý a překlapěč nekončí ve správné pozici. Inženýři si u existu dali na překpěči záležet a exist má jeden z nejlepších překlapěčů vůbec. Překlápění otočením kličkou je velmi plynulé a klička se nijak nezasekává v bodě překlápění a nevyžaduje zvýšení síly během pohybu kličky.

5.       Zapozdření mag sealed

        Technologie mag sealed je založená na magnetickém oleji, který brání vniknutí vody a nečistot do těla navijáků. Na internetu je poměrně dost videi i nákresů, kde je vidět efektivnost tohoto „zázračného“ oleje v praxi. Nový exist má magnetickým olejem uzavřené nejen tělo, ale i rolničku. Tuto technologii považuju za jednu z nejvýznamnějších technologií v oblasti životnosti navijáku za posledních několik let.

Váha navijáku

                Váhu navijáku jsem záměrně vyčlenil. Je to dvousečná zbraň. Na jedné straně máme fantasticky lehký naviják. Hmotnost 3000 existu je neuvěřitelných 230g! Této hmotnosti často nedosahují ani navijáky velikosti 2000. Ano, úžasná vlastnost, má jeden drobný háček. Abychom optimálně vyvážili naši sestavu, budeme muset sáhnout i po opravdu lehkém prutu.  Zde máme dvě varianty: a) pokud chceme používat delší prut, měl by být opravdu lehký, kvalitní a pravděpodobně drahý. Já jsem používal Morethan Shad Shaker II, který váží 140g při 2,7m. Tato kombinace byla optimální. Ovšem třeba v kombinaci se Shogunem 30MHS (3m a 175g) již byla váha prutu cítit a set byl nevyvážený.
                 b) použít kratší prut. Touto cestou jsem se po několika pokusech vydal já. Exist je natolik lehký, že velmi dobře sedí například Shad Casteru, ze série Generation Black. Hmotnost celého sedu je tak menší než 400g! Opticky toto spojení velký naviják + krátký prut působí na někoho trochu těžkopádně, ale v praxi je set perfektně vyvážen a je radost s ním chytat.

Závěr

                Zbývá celé mé povídání sumarizovat. Exist patří bezesporu mezi opravdu úzkou špičku. Je výjimečný téměř ve všech ohledech. Jeho kvality jsou naprosto zřejmé, ovšem požadujete-li naprostou dokonalost, budete si muset ještě chvíli počkat. Při lehké přívlači mu k dokonalosti chybí jen malý krůček. Při náročnějších podmínkách dýchá Existu na záda nový Certate a v několika ohledech ho i předčí.

 

Průměrná známka: 2,00

Daiwa Generation Black - Small Plugger












Představení série GEENERATION BLACK

V roce 2012 představila Daiwa poměrně hodně novinek. Mimo jiné se jednalo i o sérii prutů Generation Black. Původně se jednalo malou sérii  prutů určených pro UL, L(lehká) nebo ML(lehčí střední) přívlač . K letošnímu roku rozrostla na konečných 8 modů. Série Generation black má svůj charakteristický design, který modely velmi spolehlivě odlišuje od zbytku trhu. Jak již název napovídá, všechny pruty jsou postaveny na černých komponentech. Mezi další charakteristiky patří dělená duplonová rukojeť a ergonomické sedlo. Tyto komponent jsou u všech modelů stejné. Rozdílný je  je pouze blank a očka u jednotlivých modelů. Modely se neliší v jen délkách a gramážích, jak je tomu u běžné. Oproti většině konkurence je každý model postaven konkrétně pro určitý styl nebo techniku rybolovu. Ať už je to lov technikou  twitchingu, walk the dog, drop shot, lov z lodi, vertikální lov nebo castingový styl.

GENERATION BLACK – Small plugger D762RS

                Dnes bychom si představili nejjemnější prut z celé série, konkrétně model Small Plugger.

Základní technická specifika

  • ·         Délka: 2,25m
  • ·         Udávaná gramáž: 5-15g
  • ·         Váha:128g
  • ·         Počet oček:8
  • ·         Blank: HVF carbon
  • ·         Počet dílů: 2
  • ·         Transportní délka 1,16m

První dojmy

                První čeho si na S-Pluggerovi všimnete je design. Tradiční, decentní a líbivý, stejně jako u celé série Generation Black. Se svými 128g působí na první potěžkání příjemně a lehce.  Ideální váha navijáku pro vyvážení prutu se pohybuje kolem 250g. Já osobně jsem osazoval pluggera navijáky velikosti 2500. Konkrétně to byly modely Theory, Caldia,afinity Q cystom a exist(3000). Ve spojení s těmito navijáky byl prut opravdu vyvážený, pěkně seděl v ruce, nijak se nepřevažoval, pohodlně se s ním nahazovalo a vodili nástrahy.

Jednotlivé komponenty pod drobnohledem

Blank – Série GB je postavena na blancích z HVF carbonu. Teorie říká, že blank by měl obsahovat méně priskyřice  a tím pádem být lehčí a rychlejší.  Podíl pryskyřice v blanku posoudit nedokážu. Ovšem chování blanku ano.  Z celé série GB je S-Plugger „nejpomalejší“, přesto se nenechte zmást. S-Plugger se řadí mezi středně rychlé až rychlejší pruty. Rozhodně nepůsobí na první dojem jako tyčka k rajčatům (což by se dalo např. říci o dalším prutu GB Shad Casteru ) a zároveň to není tzv. kravský ocas. Mě osobně akce prutu naprosto vyhovovala.  Řadí se někde na hranici mezi B-C. Prut má dostatek rezerv i pro opravdu velké ryby, přesto dost citlivý, aby pokryl spektrum nástrah odpovídající gramáži. Díky spoji (trnová spojka)V-Joint je akce plynulá bez jakýchkoliv změn v oblasti spoje. Náhozy na vzdálenost kolem 20m jsou opravdu přesné a strop prutu co se vzdálenosti týká, je někdo kolem 40-45m, což je na prut délky 2,25m poměrně dost.

Očka -  Prut je osazen 8 jednopatkovými očky Fuji SIC Alkonite. Průměr prvního naváděcího očka je 25mm a průměr koncového je 5mm. Jedná se o japonská poměrně kvalitní očka, používaná u většiny modelů vyšší střední třídy, kam spadá právě i S-Plugger. Jedná se o poměrně lehká a zároveň odolná očka, splňující požadavky běžného spotřebitele. Kromě váhy je jejich další přednosti odolnost proti prodírání pletenými šňůrami. Většinu roku jsem používal 0,04mm šňůru a očka nejeví žádné známky ppoškození.

Sedlo – Ergonomické sedlo Daiwa. Kombinace lesklého plastu v kombinaci s jemným EVA materiálem.  Sedlo je poměrně příjemné do ruky pro všechny tři styly držení (poměr prstů před/za sedlem 2:2 i 3:1/1:3). Zde mi trochu vadí lesklý povrch umělé hmoty, který působí lacině a je poměrně náchylná na poškození během přepravy. Druhá výtka, je opravdu subjektivní. Dle mého názoru by mohlo být sedlo namontováno obráceně (šroubením vzad). Jsem si jistý, že ti kdo jsou zvyklí mít prst na blanku, by to rozhodně ocenili.

Lak – Co se inženýrům nepovedlo na sedle, dohonili na laku. Matný černý lak je opravdová chlouba prutu. Neloupe se, nemění barvu, nejsou patrné nikde žádné bublinky, jednoduše se opravdu povedl.

Celkové hodnocení

Prut jsem měl k dispozici cca rok, což považuju za dobu opravdu dostačující, aby se projevily jakékoliv neduhy prutu. Prut si prošel všemi možnými podmínkami od vysokých teplot přes teploty pod bodem mrazu. Na navijáky jsem namotával jak monofil, tak šňůru a vláčel všemožné nástrahy, na jaké si vzpomenete. Lovil jsem s ním z lodi,belly boatu i ze břehu. Na háček jsem dostal velké spektrum ryb co se druhů i velikostí týká. A jak prut obstál?
                Až na pár oděrek velmi dobře. Prut je primárně určen k vláčeníí gumových nástrah menších velikostí (3-8cm) na hlavičkách do 8g max. 10g. S-Plugger plně koresponduje s výrobcem udávanými parametry ideální váhy nástrah. Osobně jsem si s prutem nejvíce užil belly boatový lov okounů a candátků na větších řekách a přehradách. Největší ulovenou rybou byl sumeček kolem 80cm, to však měl již prut co dělat. Další alternativní využití na pstruhových vodách. Ovšem k tomu, abyste si akci prutu opravdu užily, je nutné, aby pstruh měřil alespoň čtvrt metru.  Menší ryby prut zvládá také poměrně dobře, blank je citlivý a záběry jsou dobře cítit, přesto to prostě není ono. Poslední alternativou využití je lov bolenů s menšími plandavkami.  Bolení kolem 50cm jsou pro prut tím pravým ořechovým, kdy prut se dostává přibližně na 60-70% svých možností. Snad jedinou nástrahou, kterou na prutu opravdu neuvodíte, jsou wobblery. Jejich vedení je spíš trápením, protože prut postrádá dostatečnou tuhost.

Sečteno podtrženo za necelých 4500,- dostáváte velmi originální prut, který je perfektní k práci, pro kterou byl postaven – lov s menšími gumovými nástrahami + něco navíc -  menší plandavky. V tomto směru bude těžko hledat ve své kategorii konkurenci. Ovšem jakmile po něm budete chtít něco jiného (lov s woblery), bude odporovat a vy budete zklamaní.  K tomu, abych mohl říci, že prut je výborný by jeho cenovka musela začínat trojkou, takhle to je „pouze“ na velmi dobře.

 

Průměrná známka: 2,50

Daiwa Certate

Poté co jsem v roce 2011 dostal do rukou tento naviják, byl jsem plný rozporů. Na jedné straně mě uchvátila krása navijáku, tichý, klidný a vyvážený chod, ze kterého byla cítit síla celého mechanizmu. Na druhou stranu poté co jsem se dozvěděl cenu navijáku, mé prvotní nadšení rychle opadlo. Přece jen, jako student si nemohu dovolit naviják, s cenovkou obsahující čtyři nuly.

První dojmy

                První dojmy tedy byli poněkud rozporuplné. Než se naviják podíval poprvé k vodě, prostudoval jsem manuály s tím, co všechno si mohu dovolit. Velmi se mi líbila věta, kde výrobce zdůrazňuje „omyvatelnost“ navijáku. 

Testování

                Naviják jsem měl k dispozici téměř rok, tedy spousta možností k otestování.  Troufnu si říct, že se mi podařilo naviják vystavit všem „nekalím“ živlům, na jaké můžeme u vody narazit. Hned jako první jsem otestoval garantovanou omyvatelnost – prostě jsem ho doma dal pod kohoutek a ukaž se.  K mému překvapení žádný olej nevytekl a naviják fungoval bezporuchově dál. Dalším velkým testem byl lov na dirkách. Hned poté co měl led dostatečnou tloušťku, sbalil jsem věci a vyrazil na nedalekou soukromou pstruhovku. Teplota se pohybovala okolo -10 C., Abych vyzkoušel opravdu vše, naviják jsem ještě obalil sněhem a nechat 10minut přimrznout. Následně jsem naviják jen očistil rukavicí a pokračoval v rybolovu. I po tomto extrémním testu fungoval bezproblémově. V průběhu jara, léta i podzimu Certate prošel snad vším co by mohlo naviják u vody potkat.  Od deště a bahna, přes slunce a prach až k mému velmi nešetrnému zacházení. 

Zhodnocení

 Ať jsem se snažil sebe víc, po roce naviják funguje stejně, jako když jsem ho poprvé držel v ruce. Zdůrazňuji, že jediným „servisem“ bylo opláchnutí pod kohoutkem.  Pokud jsem si na začátku nebyl jistý zda-li jeho cena není trochu nadsazená, teď mohu naprosto upřímně říci, není. Měl jsem možnost srovnání s nejvyššími řadami konkurence (dokonce ještě o několik tisíc dražšími modely) a Certate se jim podle mého názoru často nejen, že ve většině technických parametrů vyrovná, ale v mnoho případech je i předčí právě svou odolností.

Závěr

K testování jsem si vybral menší velikosti 2000 a 1008(Moje nejoblíbenější technika je Ul-přívlač, ale velmi brzy jsem požádal o možnosti testování i větších modelů). Právě až v těžších odvětvích přívlače doceníme jeho skutečné přednosti, spočívající především v síle a životnosti navijáku. Vyznavačům Ul a L přívlače bude možná trochu vadit vyšší váha oproti například Luviasu.

Průměrná známka: 2,00

Infinity Barbel

                Jedna z hlavních novinek roku 2012 anglického odvětví Daiwy. Není žádné tajemství, že Angličané si potrpí na kvalitu spojenou s funkčností a minimalismem (např. v poslední době především mezi kapraři oblíbený tzv.  ,,UK Style“). Mezi nejoblíbenější anglické techniky rybolovu patří lov na placených lovištích (něco na způsob našich soukromých vod, přeci jen v anglickém uhlazeném stylu) a lov na parmových řekách. Právě na vybavení pro tyto techniky se tedy anglická Daiwa zaměřuje a proto matchové, feederové a  barbelové(parmové) pruty z Anglie patří k tomu nejlepšímu, co se na našem trhu objevuje.Daiwa Infinity barbel není žádnou výjimkou, naopak, mezi již tak velmi kvalitními produkty patří mezi absolutní špičku. V Anglii si tyto pruty vysloužili veliký ohlas.

Technické parametry:

Blank. Je vyroben z ultralehkého MSG uhlíkového vlákna, jenž zajišťuje parabolickou akci bez ztráty možnosti přiměřeně dalekých náhozů. Lak prutu je matný černý, prut tak získává na vzhled velmi drahého prutu. Lakování vyvázání oček je sytě černým lakem, který nikterak nekontrastuje s lakem blanku. Spojka blanku je trnová s patentovaným spojem V-Joint.

Rukojeť. Při její výrobě byl použit nejkvalitnější portugalský korek. Konkrétně Hrubší a tmavší na koncovce prutu, několik centimetrů pod sedlem a jako koncovka v horní části rukojeti. Jemnější a světlejší, je použit ve spodní části, kde je i speciálně tvarován pro pohodlnější podepření loktu.

 Sedlo. Stejně jako všechny další komponenty nese nápis FUJI. Je velmi štíhlé, troufnu si říci, že dokonce jedno z nejtenčích a nemusela by se za něj stydět většina matchových a feedrových prutů. Ovšem moc si nerozumí s většími navijáky, např. Tournament ISO mu již činilo docela problém.

Očka. Prut je osazen 8 jednopatkovými a jedním (prvním) dvoupatkovým. Nesou název FUJI. Jednopatková očka zajišťují plynulejší akci prutu během zdolávání i nahazování.

Testování

Nahazování

Libráže 1,75lb a 2,15lb nepředurčují prut k náhozům do extrémních vzdáleností. Nejvhodnější se mi pro měkčí verzi osvědčili olova 20-40g a pro tvrdší a pro tvrdší 40-50g. S těžšími zátěžemi vzdálenost již jen klesá, je třeba nahazovat pomalým tahem a riskujeme poškození prutu. Sám jsem s  těmito pruty odhazoval až 80g olova, ovšem s velkými obtížemi a pouze na vzdálenost cca 20m.

Zdolávání

Měkčí verze prutu je o něco rychlejší než její „tvrdší“ sourozenec, který vynikal parabolickou akcí a zdolávání ryb s ním byl opravdu zážitek. Abych pruty opravdu vyzkoušel, navštívil jsem jednu soukromou vodu. Pruty dostali opravdu zabrat, což dokazují následující čísla: za 48h zdoláno 32 kaprů z toho 15 přes 10kg(jedná se o rybník Dešná, pro ty, kdo tuto vodu navštívili, není toto množství záběrů ničím neobvyklým). Zdolávání bylo opravdovým zážitkem, přesto jsem nabyl názoru, že při výpadech ryb 13kg+  jsou na hranici svých možností (když přiznávám, že jsem se do nich asi bál naplno opřít). Naopak zdolávání ryb mezi 3-8kg je naprosto fantastické. I při zdolávání cejnů spolu s líny, kteří se občas připletli na krmné místo, se pruty netvářili jako tyčky k rajčatům, ale i tyto menší ryby dokázali prut slušně ohnout.

Zavěr

Pruty jsem měl možnost testovat přibližně půl roku. Jako vždy jsem se je snažil vystavit všem možným přírodním živlům, které nás mohou u vody potkat a kromě limitu odhozových zátěží jsem nenarazil na jediný vážnější problém. Asi nejúžasnější zážitky mi tyto pruty připravili při lovu se splávkem podél břehu (lov šoulačkou-po anglicku: stalking). Sečteno podtrženo. Pro fanatické vyznavače UK stylu, kteří si potrpí na design, funkčnost a nebojí se sáhnout hlouběji do kapsy, tyto pruty vřele doporučuji. Investice se jim v podobě nezapomenutelných zážitků několika násobně vrátí.

Průměrná známka: 2,44