Kontakt

Místo pro Vaše kontaktní údaje.

Extraliga 2014


Extraliga 2014

               „ahoj kamaráde jdeme na ryby?“, „jasně, jak vidíš letos ligu?“ „hele, já jsem se rozhodl, že jí letos vyhrajeme!“. Takhle nějak jsme přemýšleli o letošním ročníku extraligy kolem půlky března. O tom jestli se nám to povedlo, se dočtete v následujících řádcích.

Stručné informace

               Oproti loňsku se v našem teamu odehrálo několik změn. Naší stabilní sestavu – kapitán Martin svoboda, já (Ondřej Dušek), náhradníky bratry Pánky doplnil mladý, ale nadějný závodník Ondra Havel. Změnil se i název teamu. Přestoupili jsme do MO ČRS Poděbrady a team se tak přejmenoval na Spin Team MO ČRS Poděbrady. Tolik ke změnám a nyní již k jednotlivým kolům.

1.kolo 11-13.7. Litovel – Morava – člověk míní, ryby mění

               Jak je naším dobrý zvykem, vyrážíme až v pátek odpoledne. Cestou trochu bloudíme, dorážíme až těsně před poradou. Vyzvídáme od kluků, jak se jim dařilo během tréninku. Všichni uvádí jednociferná čísla za několik hodin lovu. První prognózy tak nevypadají moc přívětivě.

               Je sobota ráno. Oproti našim zvyklostem se nechávám přemluvit, abych „výjimečně“ (nakonec to tak bylo po většinu sezóny) chytal ráno já. Voda má nic neříkající reliéf:  15-30m široké pomalu tekoucí nadjezí. Během první hodiny mám v boďáku 5 okounů. Což by měla být první čtyřka. Jsem spokojený a dochytávám v pomalejším tempu. Je tu konec prvního kola letošního roku a já dostávám první studenou sprchu. Ze čtyřky je sedmička. Druhé kolo bych měl mít lepší místo. Opět chyba lávky. Za dvě hodiny urputné snahy vymodlím jednoho okounka, což stačí na desítku.

               Odpoledne nastupuje Martin. Asi mu ho mě bylo líto a jeho výsledky 9 a 12 (jeho nejhorší výsledek za posledních několik sezon) sráží naše ambice až na průběžnou 11 příčku!

Na neděli máme údajně jedny z nejhorších kombinací losů. Vždy beru takové informace s rezervou. O to větší radost mám, když ze „špatného“ místa vykouzlím trojku. Druhé kolo je to víceméně paběrkování, kdy jsem si vybral trochu smůly a končím devátý.

Martin se v neděli docela trápil. V prvním kole z průměrného výsledku dokázal také vykouzlit skvělou trojku, ovšem po rotaci odmítl navázat lanko na místě, kde jsem den předtím měřil dvě štiky. Štičí zuby jsou nemilosrdné a tak Martin s dvěma „jednobodkami“ končí na 11 místě.

Při vyhlášení se musím smát. Ligu jsme se rozhodli vyhrát, ale po první kole jsme na POSLEDNÍM MÍSTĚ!

Poháry si tentokrát odváží domů teamy (1) Nástrahy.cz, (2) Jirda team a (3) Favorite team.

2.kolo 22-24.8. Praha – Vltava – Martin jede!

               Na prahu jsme si hodně věřili. Voda, alespoň trochu podobná naší domácí vodě Labi. Po několika letech jsem vyrazil na trénink. Po příjezdu k vodě potkávám několik závodníků. Zprávy typu 2h-1ryba, 3h – jedna ryba, apod. mi moc na náladě nepřidali, přesto plný elánu vyrážím trénovat. Dopadl jsem neslavně. Za tři hodiny vymodlím dva okouny z prochytané vody.

               Nabuzen z tréninku opět nastupuji v sobotu ráno. Vymyšlená strategie funguje tak na půl. Tři ryby stačí na uspokojivou čtyřku. Po rotaci vytahuji okouna na první hod, ale to je ze strany ryb vše. K mému štěstí to stačí na průměrnou šestku. Martin má na odpoledne údajně jedny z nejlepších míst. To se potvrzuje a Martin v sobotu dělá dvě fantastické dvojky! Přišel na to, že místní okouni chtějí poměrně velké rotačky nahazované co nejdál.

               Na neděli jsme měli údajně vylosovaná dobrá místa. Tentokrát ráno chytal Martin. Opět chytal famózně a ještě vylepšil včerejší výsledek na dvojku a jedničku! Když jsem viděl své lovné místo, domníval jsem se, že hozenou rukavici snadno zvednu a zvládnu podobný výsledek. Na své místo jsem se nesl jako pán. Opticky bylo místo jednoznačně nejlepší! Ovšem opak byl pravdou, a jak plynuli minuty závodu, můj úsměv se měnil zoufalství. Ano, dopadlo to, jak čekáte. Vystřihl jsem na TOP fleku zero! Zdravě naštvaný odcházím na druhé místo. Nějakou shodou náhod se mi podařilo přemluvit dva okouny na nějakou šílenost. Stačilo to na 4 a alespoň slabou náplast za předešlý výsledek.

               Především díky Martinovým excelentním výkonům se nám podařilo pražské kolo vyhrát. Druzí skončili kluci z Pure Fishingu a třetí Jirda Team.

3.kolo Dyje – noční můra skutečností

               Na poslední kolo se těšil jen málokdo. Ze všech zdrojů se ozývalo, že je Dyje vyžraná od kormorána. Navíc Ještě týden před závody na ní panoval první povodňový stupeň. Pohled na vodu v pátek podvečer byl (alespoň pro mě) opravdu deprimující. Barva vody připomínala ranní kávu s mlékem a i břehy naznačovali zvýšený stav. Podle pořadatelů i místního starosty (v jehož pensionu jsme byli ubytovaní) však byla voda bez problémů chytatelná.

 Mě se z pátka na sobotu udělalo špatně (pravděpodobně z jídla) a tak do sobotního ranního závodu nastupoval Martin. Během prvního závodu se dohromady chytlo slovy DESET bodovaných ryb. Martin se sedmi ouklejemi dělal pětku!!! V podobném duchu se nesl celý víkend, proto ho nebudu raději podrobně rozepisovat. Extraligové kolo postavené na často cíleném lovu ouklejí je podle mého názoru trochu špatně. Naše víkendové výsledky:

Martin – sobota – 5,8 – neděle – 3,6

Ondra – sobota – 5,8 – neděle – 4,6

Celkově jsme se za toto kolo umístili na čtvrtém místě o jednu bodovanou rybu. Vítězství v tomto těžké závodě uzmuli bratři Čepeláci (Cidlina team), druhý skončil team MO Litovel a třetí příčka spadla do klína Nástrahám.cz

Jak to dopadlo celkově?

Jak jistě tušíte, letošní rok jsme extraligu nevyhráli. S celkovým počtem 142 bodů jsme se umístili na bramborové příčce.  Jestli jsme zklamaní? Ani náhodou! Vždyť po prvním kole jsme byli na padáka! Letošní rok obsahoval opravdu těžké a nevyzpytatelné. Počasí nám také často nepřálo. Vyhrát, ale také padat mohl kdokoliv. Jak to tedy dopadlo?

1.      Jirda team – Špáda, Šimota

2.      Cidlina team – Čepelák, Čepelák

3.      Nástrahy. Cz – Krejča, Vlažný

4.      Spin team MO Poděbrady – Svoboda, Dušek

5.      Pure Fishing Team – Štěpánek, Machálek

6.      Favorite Team – Čáha, Hakl

7.      MO Litovel A – Nykl, Janeček

8.      Daiwa Spinning Boys – Foltýn, Foltýn

9.      MOČRS Choceň – Bačovský, Bezdíček

10.   MUCHO-MACHO – Vojáček, Navrátil

11.   SLATIŇANY – Tichý, Tichý

12.   GEMMA BRNO – Cafourek, Štěpaník

Za Spin team MO Poděbrady

 

Ondřej Dušek                    

Komentář ke článku (0)